De cursussen van NHA bieden houvast voor wie wil starten als zelfstandige, maar niet goed weet hoe.
‘Ik wil starten als zelfstandige maar weet niet hoe.’ Het is uitspraak die je wel vaker hoort. Starten als zelfstandige is inderdaad een flinke stap, waarvan je het resultaat moeilijk kunt voorspellen. Om zelfstandig ondernemer te worden, volg je het best een vastomlijnd stappenplan. Diverse opleidingen van NHA ondersteunen je hierbij.
De intentie om een eigen zaak uit de grond te stampen, begint vrijwel altijd met vage ideeën in je hoofd. Werk die ideeën verder uit en schrijf je doelstellingen gestructureerd neer in een ondernemingsplan. Beschrijf wie je concurrenten zijn en welke doelgroep je wilt bereiken. Geef in het financiële gedeelte van je ondernemingsplan een onderbouwde schatting van de verwachte kosten en inkomsten. Bepaal ook hoeveel startkapitaal je nodig hebt.
Heb je moeite met het opstellen van een ondernemingsplan? In de cursus ‘Bedrijfsbeheer’ van NHA wordt dieper ingegaan op het uitwerken van dit plan. Om je startkapitaal bijeen te brengen, kun je geld gaan lenen bij een bank, een investeerder aanspreken of een subsidie voor startende ondernemers aanvragen.
Alvorens je mag beginnen als zelfstandig ondernemer, moet je bewijzen dat je voldoende kennis bezit van bedrijfsbeheer. Indien je deze basiskennis niet kunt aantonen, biedt de NHA-cursus ‘Bedrijfsbeheer’ een uitweg. Deze opleiding behandelt de voornaamste aspecten van het zelfstandig ondernemerschap.
Wanneer je je startkapitaal bijeen hebt, de nodige vergunningen hebt verzameld en voldoende kennis van bedrijfsbeheer bezit, ga je langs bij een ondernemingsloket in je omgeving. Daar registreert men je bedrijf in de Kruispuntbank van Ondernemingen (de KBO) en vraagt men een ondernemings- en btw-nummer aan. Je wordt ook aangesloten bij een sociaal verzekeringsfonds.
Als zelfstandige in bijberoep moet je minstens halftijds als werknemer bij een organisatie werken. Je ontvangt dus loon als werknemer, maar je verdient ook geld met je eigen zaak in bijberoep. De eisen om zelfstandige te worden in bijberoep zijn dezelfde als deze in hoofdberoep. Je moet dus ook een basiskennis van bedrijfsbeheer aantonen, je bedrijf moet geregistreerd zijn bij de KBO, je moet je aansluiten bij een sociaal verzekeringsfonds, sociale bijdragen en belastingen betalen.
Verschillende cursussen van NHA bereiden je voor op het ondernemerschap. Naast de cursus Bedrijfsbeheer biedt NHA diverse ‘Eigen zaak starten’-opleidingen aan, waar je leert hoe je vanuit een passie of een hobby een zelfstandig bedrijf opstart. De cursus ‘Boekhouden Basiskennis’ leert je de beginselen van boekhouden. Wil je meer weten over reclame maken, verkooptechnieken en online marketing, volg dan de commerciële beroepsopleidingen van NHA.
Bel onze studieadviseurs voor meer informatie over een bedrijf starten.
03 / 257 51 91
24 uur/dag bereikbaar
Selecteer optie
Selecteer variant van gratis proefles
Onderstaand tref je een overzicht van jouw bewaarde opleidingen. Handig om te vergelijken of mail ze naar jezelf.
Studie | Studieduur | Lesgeld | |
---|---|---|---|
Stuur dit overzicht naar je e-mailadres
Inloggen
Wachtwoord wijzigen
Zo kun je alles rustig doorlezen en ben je er zeker van dat je de juiste keuze maakt wanneer jij je inschrijft.
1. Zoek de opleiding waarvoor jij graag een studiegids ontvangt.
2. Vink aan welke studiegids(en) je wilt ontvangen.
3. Vul jouw gegevens in.